četrtek, 1. julij 2010

Zdravje: Brez modrčkov in tangic

Še nismo končali z nakupovanjem v Emporiumu, kar je samo dokaz, kako poseben je bil zame ta dogodek. Ja, moja histerična komponenta (element ogenj) se krepi!

Prodajalka z oddelka perila in Lea Pisani sta me želeli prepričati, da moram vsak dan nositi modrček s podporno kostjo. Za moje prsi je to nujno potrebno, sta si bili soglasni. Se strinjam, da bi modrček s kostjo moje prsi premaknil za kakšen centimeter navzgor, vendar takšnih modrčkov čisto nič ne maram. Kost, ki ves dan tišči v rebra, je dobra za estetiko in slaba za zdravje.

Nekateri terapevti (še posebej alternativni ginekologi) pravijo, da bi bilo pri ženskah dosti manj raka na prsih, če sploh ne bi nosile modrčkov. Dober primer so afriške ženske. Veliko žensk nosi napačno velikost modrčkov, tako da jih stiskajo ali so preveč ohlapni. Da o strupenih materialih, iz katerih so narejeni modrčki, niti ne govorimo. Čipke in razni drugi našitki drgnejo nežno kožo na dojkah, oporne kosti otežujejo dihanje, naramnice se zajedajo v kožo in ovirajo krvni pretok.

Tudi na tem področju smo ženske podlegle diktatu modne industrije, posledice pa bodo ostale nam.

Ne, tudi ta morski lev ne želi nositi modrčka in tangic ...

Ostro oko moje svetovalke je seveda takoj opazilo, da nosim čisto normalne spodnje hlače. Zato me je Lea poskušala navdušiti nad tangicami, vendar so to bili bolj šibki poskusi, ki sem jih gladko odbila. Ne, tangice ne pridejo na mojo rit(ko).

Pustimo osebne preference ob strani, pomembnejši so zdravstveni argumenti, zakaj so tangice nesprejemljive. Na internetu sem poiskala ta dejstva o tangicah:

1. Ozek trakec, ki poteka med ritnicami, draži kožo, ki je na tem mestu zelo tanka. Več kot 75% žensk ima ta predel vzdražen ali vnet. Tangice se s trakom zažirajo tudi v vaginalni del, koža se vname, pojavijo se vnetja, tudi glivice (kandida) in hemeroidi. Še en problem nastane zaradi traku: bakterije se iz analnega dela prenašajo v vaginalnega, in obratno.

2. Večina tangic je narejenih iz umetnih materialov, ki ne dihajo. Koža je ves čas mokra, tangice tudi, zato imajo bakterije in glivice idealne razmere za razvoj.

3. Materiali za tangice so velikokrat pobarvani s strupenimi barvami oziroma z "normalnimi" barvami, ki hitro postanejo strupene. V čem je problem? Na tistih mestih, kjer je koža odrgnjena in vneta, nimamo zaščite. Zato snovi iz barve z lahkoto prodrejo v telo in nas zastrupljajo. Kajti, te barve so varne na koži, nihče pa jih ni preizkusil, ali so varne tudi "v koži". Lahko si predstavljate, da proizvajalcev ti problemi ne zanimajo. Odrgnjena ritka - vaš problem! Prehajanje strupov iz barve v telo - vaš problem! Dražji stroški proizvodnje in padec prodaje - naš problem, zato bomo tiho, dokler bo šlo.

4. Ženske kupujejo premajhne spodnje hlače in tangice.

Kaj strokovnjaki priporočajo pri tangicah:

- Nosite tangice iz naravnih materialov (bombaž, svila), ki dihajo in zrak lahko kroži.
- V vročem, vlažnem poletju so tangice absolutni tabu.
- Kupite raje eno številko večje tangice, saj vas bodo manj odrgnile, pa še bakterije se bodo težje razvile.
- Ne nosite tangic ves čas, ampak samo občasno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar