ponedeljek, 12. julij 2010

Nogomet: Feng-shuijevski komentar

Najboljše ideje se mi utrnejo na stranišču ali med zalivanjem rožic. No, dobra alternativa je tudi tek ali kolesarjenje.

Danes je bilo na vrsti zalivanje rož. In sem razmišljala o finalistih svetovnega nogometnega prvenstva - seveda s stališča feng shuija.

Nizozemska spada (kot država) v element voda, imajo pa tudi nekaj kovine. Španci so seveda ogenj v najbolj tipičnem pomenu besede.

Mogoče se še kdo spomni, kako sem določala barve za letošnjo zasaditev. Kitajsko leto 2010 je v znamenju lesa (tiger) in kovine, kar povzroča clash (napetosti, nemir, kresanje). Vmesni element, ki pomiri oba elementa, je voda. Vendar, si želimo, da bi bil tiger še bolj močan? Voda namreč podpira les, to je tigra, ki je že po definiciji močna žival.

Pri izbiri rožic sem se odločila za element ogenj, ker pokuri les in nadzira kovino. Priznam, kombinacija ni čisto miroljubna, ker se neradi pustimo izčrpavati in kontrolirati. Ampak, deluje.

Zdaj že razumete, kam pes taco moli: v finalu sta bili reprezentanca "voda" in "ogenj" - zmagala je slednja. Ne pozabimo, da se je vse skupaj dogajalo v Afriki, na kontinentu, ki tudi spada v element ogenj. Na srečo je sedaj v JAR zima, drugače "vodeni" Nizozemci ne bi tako daleč prišli. Ogenj bi jih preveč segrel in na koncu bi ostala samo para.


Z Dominikom sva se že pred začetkom svetovnega prvenstva pogovarjala o vplivu podnebja na igralce. Bodo v JAR uspešnejši tisti nogometaši, ki izhajajo iz toplih in vročih držav? Veliko jih igra tudi v Evropi, zato so navajeni na hladnejše vremenske pogoje.

V kitajskem horoskopu ima klima zelo močan vpliv na osebni element in sicer preko meseca rojstva. Moč osebnega elementa (predstavlja naš jaz) se ojača, če ga mesec rojstva podpira, in obratno. Les, rojen poleti (ogenj), je na slabšem, kot les, rojen pozimi (voda). Veliko pa tudi pomeni okolje, kjer smo preživeli mlada leta. To so ljudje okrog nas in klimatske razmere.

Preneseno na nogomet: afriški ali južnoameriški igralec bo vedno bolje prenašal vročo klimo, kot severnjak. Ne glede na to, kjer živi zadnjih 5, 10 ali 15 let.

Nogometa nisem gledala, vendar vsi "strokovnjaki" okrog mene pravijo, da so si Španci zaslužili zmago, ker igrajo najlepši nogomet. Naslednje večje nogometno srečanje bo evropsko prvenstvo, ki bo na Poljskem in v Ukrajini. Sicer sta obe državi na vzhodu (element les), vendar imata celinsko podnebje, zato bo tam junija 2012 lahko zelo vroče. EP bo torej pod vplivom elementa zemlje in lesa, ki tudi tvorita clash - in vmesni element je ogenj. Leto 2012 je po kitajskem koledarju vodni zmaj: konflikt (clash) med vodo in zemljo - posrednik je kovina.

V tej vročini sem mi sploh ne da razvozlati tega klopčiča, katera reprezentanca bo imela največ možnosti. Če bi potekalo tekmovanje v branju knjig ali sajenju rožic, bi se polno angažirala, tako pa ... potenje za nogomet, ah ne!

Ni komentarjev:

Objavite komentar