petek, 14. maj 2010

Življenje: Parjenje homosapiensa in neandertalca

Skoraj vsi nemški mediji so ta teden objavili novico Max-Planck inštituta iz Leipziga, da so se homosapiensi in neandertalci lahko parili. Od enega do štirih odstotkov našega genoma izhaja od neandertalca. Obe vrsti sta se srečali pred 50.000 do 100.00 leti, najverjetneje na Bližnjem vzhodu, zato imajo največ skupnega z neandertalci prav Azijci in Evropejci.

Nekje sem prebrala, da naj bi se neandertalci najdlje "ohranili" na ozemlju današnje Španije in Portugalske. Ko me poskušajo okrasti ali prevarati z računom v restavraciji, se čisto strinjam s to trditvijo ... Ni nujno, da drži, saj so znanstveniki še do nedavnega mislili, da parjenje ni bilo možno, kar sem omenila tudi v tem prispevku na blogu.

Seveda so se znanstveniki takoj začeli spraševati, zakaj bi se homosapiens in neandertalec sploh želela pariti. V knjigah avtorice Jean M. Auel je zelo povedano zakaj: ker so homosapienski moški posiljevali neandertalske ženske. Verjeten scenarij? Zelo verjeten scenarij?

Mešančki so imeli malo možnosti za preživetje, tako v fizičnem kot socialnem smislu, ampak, nekateri očitno so. Ah, se zgodovina ponavlja ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar