ponedeljek, 19. april 2010

Zdravje: Čiščenje jeter

V petek sem začutila, da je pravi čas za čiščenje jeter. Postopek sem izvedla že večkrat, zato sem vedela kaj me čaka. Da vse skupaj res deluje, ne vidimo samo po zelenih in rjavih kamenčkih (strnjena maščoba), ki jih spravimo iz telesa, ampak tudi po utrujenosti naslednji dan.

Vsaj pri meni se to zgodi. Po pitju olja in grenivkinega soka ob 22. uri kar lepo zaspim, zjutraj pa se zbudim, kot da bi celo noč žurirala. Sem utrujena, pa vendar "naspidirana", kar je seveda posledica pospešenega delovanja jeter in izločanje žolča.

Sem pa utrujenost telesa izkoristila za kreativno delo in naredila načrt zasaditev. Vmes sem vsaj petkrat želela poklicati Ruth in se dogovoriti za termin, ker nisem našla pametnih rešitev. Na koncu mi je vseeno uspelo in se že veselim rezultatov.

Še najlažje mi je šlo načrtovanje zasaditev v Šiški, veliko težje sem skombinirala lončke v Murglah, za grob pa sem dobila idejo že med Ruthinim predavanjem. Moja nova "stranka" Špela mi je poslala izbor rožic, ki sem jih morala "samo" razporediti. Upam, da ji bodo všeč. Čaka me mamim balkon (vetrovna lega) in dve koriti za sestrino hišo (špartanska oskrba, ha,ha ...).

Jetra si bom čez dva do tri tedna še enkrat očistila, da bodo kapilarice res čiste. Dominik mi je povedal, da je čiščenje učinkovitejše, če tisti dan ne jemo prav veliko. Zato sem si v soboto delala različne kašice in sokove. Izbor sadja in zelenjave še ni prav velik, zato je potrebno ob takšnih in drugačnih razstrupljevalnih postopkih paziti na izvor živil.

Jetra ne bodo čisto nič vesela, če jim bom "poslala" sok s pesticidi, fungicidi, herbicidi ... Velikokrat se zgodi, da se (v ordianciji) po telefonu že nekaj časa pogovarjamo o razstrupljanju, postenju in sokovih, pa na koncu ugotovim, da uporabljajo surovine iz najbližje trgovine.

Psihološki učinek čiščenja jeter ni zanemarljiv, po čiščenju nismo več razdražljivi, napeti, vznemirjeni. Zato si, dragi stresni Ponedeljek, lahko danes vzameš dopust!

13 komentarjev:

  1. Mi lahko zaupate,kakšno olje uporabljate in kako poteka postopek.
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Uporabim navadno olje (trenutno imam bio iz arašidov), ker ganajlažje popijem, nekateri pa prisegajo na olivno olje. Pomembno je, da je olje čim manj zastrupljeno, da jeter po nepotrebnem ne obremenjujemo.

    Navodila sem objavila v Aviti:
    http://www.avita.si/index.php?nid=120

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni,

    s punco bi naredila to čiščenje jeter. Enkrat sem ga naredil že sam.
    Priskrbel sem si 50g grenke soli - zanima me, če bo to dovolj za 2? S tem, da imam skoraj 2x več kg kot ona, se mi po vašem receptu zdi, da bi šlo za las skozi, jaz 30g in ona 20g. Ali kupim še eno pa mi ostaja (50g pa stane skoraj 5 eur).

    Hvala, LP Peter

    OdgovoriIzbriši
  4. Peter: Grenko sol boste morali vzeti največ štirikrat. Ena žlica ima 15 gramov, torej potrebujete skupaj 60 gramov. Ni rečeno, da bo debelejša oseba potrebovala več soli, to je odvisno predvsem od stanja črevesja.

    Ja, za eno čiščenje bo treba odšteti 15 EUR, pa še nekaj vam bo ostalo za naslednjič. Ne pozabite ponoviti čiščenja še najmanj enkrat. Svetujem vam, da čiščenje naredite po 5.2., ker bo bolj koristno, saj bo takrat začel vladati element les, ki je povezan z jetri.

    Povprašajte po različnih lekarnah, cene grenke soli se lahko razlikujejo.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala Helena. Če prvo kuro naredim 10.2., kdaj bi bilo najprimerneje narediti tudi drugo? Čez 14dni, en mesec?

    Enkrat sem sicer to čiščenje že naredil (pred tremi leti), takrat sem porabil 30g soli, vendar sem se odločil, da to poizkusim še enkrat, po vaši metodi ...

    LP
    Peter

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja, razmak med enim in drugim čiščenjem mora biti najmanj 14 dni. V ordinaciji smo ugotovili, da obstajajo različno koncentrirane grenke soli. Kar pomeni, da nekatere ne povzročijo driske, to pa je najpomembnejši del čiščenja - da pesek pokakamo. Raje več soli, kot premalo!

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za vse koristne informacije.
    Kaj pa porečete na tole? Verjetno bolj iz trte zvit članek?
    http://www.karmaplus.net/content/view/164/2/


    LP Peter

    OdgovoriIzbriši
  8. Peter: Podobno vprašanje je dobil že moj mož na forumu. Avtor članka sploh ne razume principa čiščenja jeter - pomembno je ravno to, da se čištijo kapilare v jetrih in ne žolčevod ali kaj drugega, in da iz jeter pride "pesek" oz. maščobni holesterinski skupki, zato plavajo na vrhu.
    Moja stranka pa je pri drugem čiščenju jeter res izločila za en kozarec okroglih kamnov (velikih kot frnikule). Čiščenje jeter (skoraj) nikomur ne more škoditi in nekdaj so si ljudje "sproti" čistili jetra: najprej nekaj dni niso imeli za jesti, potem pa so se najedli mastnega mesa in ga zalili z zeliščnim zvarkom, ki ga je pripravila vračica (za boljšo prebavo).

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdravljeni,

    sem opravil s čiščenjem. V WCju sem zapazil črne pikice, v velikosti majhnega peska (1-2mm). Je to običajno?
    Zanima me še, če je nujno, da opravim še eno? In če ga moram opraviti, ga lahko le 10 dni po prvem? Ali je bolje, da ga čez 1 mesec. Logistično mi ne bo uspelo v dveh tednih ...
    Hvala za vse odgovore!
    LP Peter

    OdgovoriIzbriši
  10. Peter: Ja, iz jeter lahko pridejo različni delci, tudi majhni in črni. Obvezno morate narediti še eno čiščenje jeter, saj so se lahko največji kamenčki samo premaknili po jetrnih kapilarah naprej in bodo šele pri drugem čiščenju prišli ven. Med prvim in drugim čiščenje mora biti najmanj 14 dni razmaka, lahko je seveda več.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  11. Z možem sva se letos zopet lotila čiščenje jeter. Prvič sva izvedla čiščenje konec februarja, nato ga ponovila čez tri tedne in po treh tednih opravila še zadnje čiščenje. Glede na to, da mi je Dominik rekel, da imam zelo obremenjena jetra, sem pričakovala, da bo zelenih kamenčkov ogromno – pa temu ni bilo tako. Prvič jih je bilo za vzorec, sledilo je drugo čiščenje z veliko kamenčki, v tretjem čiščenju pa so bili kamenčki komaj opazni. Ali to pomeni, da je bilo čiščenje uspešno in sem izločila vse kamenčke ali bi morala še ponoviti? Presenečena sem bila predvsem zato, da ker sem bila zadnje 14 dni zelo utrujena (sklepam da je razlog za to pomladanska utrujenost), čiščenje jeter pa naj bi pri tem pomagalo. Tako sem sklepala, da so moja jetra še polna zelenih kamenčkov glede na mojo utrujenost, vendar kamenčkov ni bilo veliko. Vesela bom kakšnega komentarja.

    Lep dan vam želim!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kadar je čiščenje jeter zelo intenzivno (in v vašem primeru je bilo, smo po njem najprej utrujeni. Počakajte nekaj časa, pijte veliko vode, tudi regrat pomaga (grenka živila), stiskajte si zelenjavne sokove, in stanje se bo izboljšalo.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdravljeni,
    hvala za vaš odgovor. Počutje gre na boljše. Še nekaj me zanima. Če pri zadnjem - tretjem - čiščenju ni bilo več tistih pravih temno zelenih kamenčkov, ampak samo nekaj rjavih grudic (pri možu pa sploh ničesar), ali to pomeni, da žolčnih kamenčkov ni več in sem torej zaključila s čiščenjem ali čiščenje še ponovim?

    Hvala za odgovor in lep sončen pozdrav!

    OdgovoriIzbriši