ponedeljek, 22. marec 2010

Zdravje: Provokativni kulinarični fizik

Na dopust v Egipt sem letela z letalsko družbo Niki, zato so nam na letalu razdelili avstrijske časopise. V nedeljskem Kurirju sem lahko prebrala intervju z Wernerjem Gruberjem, nevrofizikom, ki se posveča predvsem kulinarični fiziki.

Gospod ima, po moji oceni, najmanju 150 kilogramov. V intervjuju je priznal, da ne ve, koliko kilogramov tehta. Bi pa jih zanesljivo imel 50 manj, če ne bi preizkusil toliko različnih diet.

Diete zaradi jo-jo efekta ničesar ne prinesejo, pravi Gruber. Telo se prilagodi na zmanjšan vnos energije in postanemo bolj občutljivi na vnetja. Takoj, ko začnemo normalno jesti, se znova zredimo. V ZDA so naredili naslednji preizkus s 5.000 osebami: pod medicinskim nadzorom so shujšali 30 kilogramov. Koliko jih je po petih letih imelo idealno težo? Eden!

Pripomočki za hujšanje so super biznis, še posebej priročniki. Ampak, od tega ne bo nihče trajno shujšal. Tudi presne hrane ne zagovarja. Čim bolj so sesalci inteligentni, tem več beljakovin potrebujejo. Solata vsebuje veliko nitratov, špinača oksalno kislino. Odstranite takšne jedi iz krožnika, pravi kulinarični fizik.

Preveč jemo, predvsem presne hrane in ogljikovih hidratov, pa premalo mesa zaužijemo. Včasih je dovolj, da se dolgoročno odpovemo eni stvari na jedilniku (sendviču, tortici), pa bomo ohranili svojo težo. In gibljemo se premalo. Ukinite vsa dvigala v Avstriji, pa ne bo več težav z debelostjo, je svetoval.

Zelo pomemben za vitko linijo je dober spanec. Kdor premalo spi, se hitreje redi. Ne, ne more svetovati, katera živila ne redijo in koliko krat na dan naj bi jedli. To je čisto individualno in mora vsak sam ugotoviti.

Na še nekaj je opozoril: maščobe ne redijo. Nobena študija do sedaj ni pokazala, da maščobe redijo. Na Kreti, kjer je poraba maščob v EU najvišja, imajo najmanj srčnih in žilnih obolenj. Tudi vitaminski preparati (izolirani, umetni) so brez veze, celo nevarni so lahko.

Ne, ribe niso nujno potrebne. Če spečemo zrezek v olivnem olju, dobimo dovolj omega 3 maščobnih kislin. In ločevanje mesa na rdeče in belo je totalni nesmisel. Saj imajo ribe manj maščob, vendar se kalorijski prihranek izniči, če zraven ribe pojemo ogljikove hidrate, ki se v telesu spremenijo v maščobo.

Z Wernerjem Gruberjem se ne strinjam v celoti, v glavnih točkah pa. Gospoda zelo radi vabijo v TV oddaje, ker je s svojo pojavo in sočnim izražanjem dober antipol kakšnemu vegetariancu.

Meni je zoprn, zato sem vesela, da na letalu nisem sedela zraven njega, ampak samo brala njegov intervju.

1 komentar:

  1. ja jest verjamem, da je lahko tudi način našega razmišljanja, sprejemanja samega sebe in okolja v katerem živimo - ključen faktor za preveč kg...
    Nekateri so pač radi okrogli - zaščita pred okolico? strah? in pa seveda številne kompenzacije... nagraditi samega sebe nad okolico pa stresati gnev itd...

    OdgovoriIzbriši