četrtek, 4. marec 2010

Feng shui: Nova hiša družine P.

Po skoraj enem letu smo včeraj z družino P. končali načrtovanje hiše. Bilo je zelo zanimivo, saj je parcela majhna in dostop problematičen. O začetku tega projekta sem že pisala na blogu.

Ne boste verjeli, ampak najboljša rešitev je prišla čisto na koncu. Svojim strankam vedno dopovedujem, da je potrebno hišo "dokončati" na papirju. Časi, ko so graditelji med samo gradnjo spreminjali načrte, so mimo. In to iz preprostega razloga: hiše se ne gradijo več s pomočjo prijateljev in sorodnikov, ampak delo prevzame gradbeno podjetje. Izvajalci morajo paziti na roke in se med seboj usklajevati, zato nimajo časa za eksperimentiranje med gradnjo.


Upam, da jih bom uspela prepričati, da bi načrtovanje njihove hiške predstavila na spletni strani. Pri načrtovanju hiš moramo paziti na leto 2017, ko se bo začela perioda 9. Takrat se bo spremenila tudi energija, kar v praksi pomeni, da bodo nekatera števila (zvezde), ki so v periodi 8 dobra, postala slaba. Pri hiši družine P. sem z orientacijo hiše ter s postavitvijo vhodnih in zadnjih vrat dosegla, da bo hiša dovolj dobra do leta 2017 in še boljša v periodi 9.


Bo pa potrebno v obeh periodah malo pomagati in ojačati določene točke hiše, kar sem se naučila na januarskem seminarju v Bad Homburgu. Nič ne pomaga, če je hiša energijsko dobro načrtovana, ampak jo je potrebno kot takšno tudi zgraditi. Zato bomo morali paziti pri zakoličbi gradbene jame, da bodo geodeti pravilno "zasukali" hišo. Pri razpršeni gradnji v tem naselju to ne bo problem (sicer pa se gre za 9 stopinj, kar je v praksi popolnoma izvedljivo).


Ko je načrtovanje s pomočjo feng shuija končano, je vse jasno: položaj pohištva, še posebej postelj, lega vhodnih vrat, oken, notranjih sten ... Najpomembnejša je orientacija hiše in postavitev na parceli. Od tega je odvisno, ali bo energija sploh prišla v hišo.

V tem konkrretnem primeru nas čaka še veliko dela na vrtu, da bo hiša funkcionirala tako, kot smo jo načrtovali.

Zdaj pa moram dokončati analizo manjšega dvosobnega stanovanja. Sem mislila, da znajo v Kranju bolje načrtovati stanovanja, pa sem se uštela. Ne razumem projektantov, ki rišejo nefunkcionalna stanovanja. Jim pri večjih objektih zmanjka moči za poglobljeno analizo?

Ni komentarjev:

Objavite komentar