petek, 15. januar 2010

Zdravje: Zakisanost - odlomki iz knjige (3)

Med branjem knjige o zakisanosti sem našla predlog avtorjev knjige, ki bo zanesljivo zanimiv za našo nogometno reprezentanco. Takoj ga bom poslala na Nogometno zvezo in trenerju! Hej, mogoče me bodo povabili zraven, v JAR, na svetovno prvenstvo? Potem bi postala trener za razkisanje in uvedla obvezno bazično klistiranje, bazično prehrano, pitje zelenjavnih sokov namesto alkohola, prepovedala kajenje, seks tudi zakisa ... Domov bi me poslali po dveh dneh (v bistvu že prej, samo z letalsko karto bi imeli težave...)!

(Ker sem izvedela, da moj blog pridno berejo tudi slavistke, se jim že v naprej oproščam za prestane muke - besedilo je samo grobo prevedeno, vendar se mi zdi dovolj razumljivo za objavo na blogu.)

"Pri tem pa vse skupaj ni nič drugega kot enostavna in prepričljiva telesna kemija. Mlečna kislina, ki pri vrhunskih športnikih doseže neverjetno visoke vrednosti laktata od 12 do celo 15 enot – normalne vrednosti so 1,5 do 2,5 –, se s takšno kopeljo, drgnjenjem ali s povoji (vsi s pH 8,5) bliskovito hitro preko kože "povleče" iz mišic. Tako se lahko, na primer, vsako nogometno moštvo v petnajstminutnem odmoru prav hitro regenerira.

Zato potrebujemo le pripravljen scenarij. Najboljši je seveda velik bazenček za otroke, v katerega se 10 igralcev potopi takoj, ko so si slekli svoje majice in spodnje perilo. (Opomba blogerke: To bi bila moja naloga: pobiranje preznojenih gat! Ne, ne grem na nogometno svetovno prvenstvo!) Pomembno je le, da je v vodi zadostna količina kopalne soli, zato da se lahko vsi igralci večkrat zdrgnejo in se tako hitro razkisajo. Po desetih minutah so pripravljeni na nove napore. Med kopanjem jim trener lahko da napotke, kako naj se obnašajo in igrajo v drugem polčasu. Nato se oblečejo in sveži stečejo v drugi polčas.

Telo razkisamo na podlagi naravnega zakona o izravnavi koncentracij med visoko koncentracijo kisline v mišicah in nizko koncentracijo v kopeli. Ta zakon je odgovoren za vsako izravnavo napetosti ali drugega potenciala. V našem primeru pa izkoristimo razliko med pH 4,5 do 5,5 v športnikovih mišičnih celicah, ki jih napada mlečna kislina, in pH 8,5 v bazični kopeli.

Čas regeneriranja bi seveda lahko še bolj skrajšali, če bi igralci svoje telo pred začetkom tekme oskrbeli z obilico ustreznih mineralnih snovi. Potem sploh ni nujno, da bi pH-vrednost v celici močno padla. Tako bi nastalo manj nenevtralizirane mlečne kisline, ki razjeda mišična vlakna in pri nadaljnjih hudih obremenitvah po možnosti povzroča tudi razjede ali celo poškodbe mišičnega tkiva, tj. nezaželena pretrgana mišična vlaka na mikro ravni."

Saj veste, kje najdete najboljše bazične kopeli? www.avita.si

4 komentarji:

  1. Pošljite na nogometno zvezo:) Poznam nogometaša, ki je v reprezentanci in enkrat sva se že pogovarjala o prehran, itd... Bi lahko napisali jedilnik za nogometaša oz. kakšnega bi dali športniku in da jaz to nemu posredujem in katere dodatke bi moral uživati in kdaj?

    OdgovoriIzbriši
  2. Žal niste izumili nič novega.
    Takšen bazen sem videl v garderobah nogometnega moštva Barcelona,kjer nogometaši med polčasom sedijo v njem.Samo ne vem v kakšni vodi(definitivno umazani-hi!).
    Drugače je pa vaš blog zelo zanimiv!

    OdgovoriIzbriši
  3. Verjami, da je za slovenski šport to nekaj novega. Vrhunski športniki razen redkih izjem jedo katastrofalno, potem se pa čudijo raznim težavam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Robert ima prav - res se nekateri športniki že namakajo v bazičnih kopelih. Baje celo bavarski nogometaši... O zakisanosti se v tujini veliko več ve in izkorišča.
    Ja: omenjeni nogometaš pa si naj sam prebere moje prispevke in se nato odloči, če bi rad pomoč. Misioniranje (to bi bilo dobro zate) se nikoli ne obnese in samo samoiniciativa je prava pot. Poleg tega, če je znanje zastonj, ga ne znajo dovolj ceniti.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši