petek, 27. november 2009

Zdravje: Zakisanost za športnike

Kar v novi temi bom odgovorila na vprašanja športnikov, ki so komentirali prispevke o zakisanosti telesa. Zelo me veseli, da ste se oglasili in vas tema zanima, saj lahko šport hitro postane nezdrava dejavnost, če ne poskrbimo za razkisanje.

Se spomnite mladih nogometašev, ki so umirli med tekmo? Zelo verjetno so bili preveč zakisani. Med tekmo, ko so bili fizično zelo aktivni, se je porušil t.i. puferski sistem. Ta sistem zagotavlja, da ima kri bolj ali manj konstantni pH okrog 7,4 drugače umremo. Dovoljena so nihanja od 7,2 do 7,6 pH, kar je zelo malo, če vemo, da je lahko urin kisel do 4,2 in bazičen do 10 pH, pa smo še vedno živi.

Vse, kar se dogaja v telesu, je torej namenjeno vzdževanju tega ozkega intervala krvnega pH. Ko napačno jemo ali smo fizično aktivni, se tvorijo kisline. Če teh kislih presnovkov ni veliko, jih telo nevtralizira z bazami (minerali) iz hrane. Ko v hrani ni dovolj mineralov, mora telo uporabiti minerale iz kosti, las, nohtov, sklepov ... Mora jih, drugače umremo!

Če puferski sistem deluje samo zaradi mineralov iz telesnih rezerv, se hitro pojavi drastično pomanjkanje mineralov, bolezni in celo smrt. Srčni infarkt je tipična posledica preveč bazične krvi. Ja, prav ste prebrali: ko smo zakisani postane kri preveč bazična . Zakaj je tako, bom razložila kdaj drugič (moram vprašati Dominika, da mi še enkrat razloži ...). Zato vsakemu pacienta s simptomi za srčni infarkt na urgenci najprej vzamejo kri in izmerijo pH. Če ni v mejah, dobi takoj bazično infuzijo.

Seveda bi bilo zelo praktično, če bi takšen pacient spil bazični prašek že doma - zato, če še nimate božičnega darila za vaše (stare) starše, jim lahko podarite bazični prašek kot prvo pomoč. Nekaj žlic vsujte v lično posodico in postavite na vidno mesto, ostalo pa popijte sami za preventivo.

Zdaj pa še odgovori na postavljena vprašanja:

Količine beljakovin (govorimo o tistih, ki so živalskega izvora, ne o fižolu in soji) ne moremo pavšalno določiti, ker ne vemo, kako dobro se beljakovine v posameznikovem telesu presnavljajo. Nekateri mislijo, da je to odvisno od krvne skupine (O več, A manj itd). Nekateri (terapevti, znanstveniki, zdravniki) menijo, da živalske beljakovine sploh niso problematične za zakisanje, ampak OH. Mi seveda ne mislimo tako.

Zato je tako pomembno, da si izmerimo zakisanost z indikatorji (mimogrede: dobijo se tudi v Sanolaborju, cena je ista kot v spletni trgovini Avita) in ugotovimo osebno začetno stanje. Kako merimo, smo pisali tukaj, držite se navodil. Potem si določimo osebno količino beljakovin (glede na počutje, letni čas, intenzivnost treninga). Dober test je na primer tale: se po mesnem obroku počutite zaspani? Potem je bilo mesa (ali OH) preveč oz. napačna vrsta.

Po merjenju ločimo lažjo zakisanost in močno zakisanost. Podrobna navodila smo objavili na Avita. Še zadnji nasvet: ali dovolj dobro razkisamo, določimo zopet z merjenjem urina. Ko uživamo bazične minerale (prašek ali tablete), bazično jemo in se koplemo v bazični kopeli, se pH urina "umetno" zviša. Po vseh teh ukrepih se mora večino dneva gibati okrog 7,5 pH.

Lahko se bo zgodilo, da bodo po intenzivnem športnem treningu vrednosti pH nižje, zato vzemite takrat več bazičnega praška ali tablet (na primer 1 merico dopoldne in 0,5 do 1 merico popoldne). Za športnike pa so obvezne bazične kopeli, saj lahko zelo dobro razkisajo skozi kožo (Ruth, a si slišala?). Iz zanesljivih virov vem, da se v enem od nogometnih klubov skupinsko namakajo v bazični vodi - seveda v tujini, ne pri nas.

četrtek, 26. november 2009

Zdravje: Posledice pri zakisanem tkivu

Nadaljujmo z zakisanjem, to tako pomembno in zanimivo temo:

Pri zakisanosti se pojavijo značilni simptomi, na primer, močno nočno potenje, vročinski valovi (menopavza), nespečnost med 1. in 3. uro (jetra prevzamejo del strupov in tako pospešeno delajo, da ne moremo spati). Tudi putika je tipična posledica zakisanosti. Telo namreč (nevarne) kisline odloži v okončine, čim bolj stran od srca.


Pri zakisanosti se pojavi ta problem: zaradi napačne prehrane s premalo minerali ostajajo kisline v telesu, hkrati pa se za nevtraliziranje teh kislin porabljajo minerali iz zalog (lasje, nohti, kosti).

Ko smo zakisani nam drastično primanjkuje mineralov. In to tistih dobrih. Nič vam ne bo pomagalo, če boste kupili poceni mineralne tablete v prvi lekarni. Izdelane so namreč iz anorganskih (sintetičnih) mineralov, ki se zelo slabo absorbirajo. Cena je seveda nizka, takšen pa je tudi izkoristek. (O tem bom še kaj napisala, brez skrbi.)

Celulit je tipična posledica zakisanosti telesa. Ženske, ki so se pridno namakale (1-2 x na teden, 60 do 90 minut) v bazičnih kopelih, so povedale, da se jim je samo zaradi kopeli zmanjšal celulit za vsaj eno stopnjo. Tudi moje izkušnje so takšne, ampak meni tako ne boste verjeli ...

Kisli presnovki se odlagajo predvsem v maščobno in vezivno tkivo, potem pridejo na vrsto drugi organi (glejte folijo zgoraj). Kaj se zgodi? Tekočina, ki je v tkivih in organih spremeni pH vrednost. (Tudi o tem bom pisala v posebnem prispevku na blogu.)


Kaj se zgodi pri odlaganju kislin v tkiva: medcelična tekočina postane želatinasta. Zato nismo več gibčni! Dojenčki imajo čisto medcelično tekočino in prožna vlakna, pri nas pa se ta tekočina zgosti in vlakna otrdijo.

Tega bi se morali najbolj zavedati športniki. Želatinasta tkiva se hitreje poškodujejo, slabše celijo, prenesejo manj obremenitev.

Ker postanejo želatinasta tkiva manj prehodna, pride do celic manj hranljivih snovi, celice ne dobijo dovolj hrane (slabše sposobnosti telesa), pa tudi transport strupov iz celice je otežen. Krči so pogostejši in občutljivost na bolečino je večja. Zakisanost je eden izmed vzrokov za nastanek alergij, revme in artritisa (še ena od naslednjih tem).


Razumevanje zakisanosti je zelo enostavno, če si zdravje predstavljamo kot kislo-bazično ravnovesje. Dejstvo je, da bomo vedno uživali hrano, ki bo zakisala. In da imajo živila vedno manj mineralov in elementov v sledovih. Torej moramo poskrbeti za drugo stran bilance - za razkisanje.

Upam, da so vas zgornje folije vzpodbudile, da boste o zakisanju začeli vsaj razmišljati. Pri športnikih pa bi bilo najbolje, če bi občasno, dobili infuzije z minerali, obvezno pa po bolj naporni tekmi. To v tujini že prakticirajo.

torek, 24. november 2009

Zdravje: Palec v usta

Eden izmed načinov, kako lahko ugotovimo zakisanost telesa, je tudi metoda "Palec v usta!". Mislim na nožni palec, seveda. Dojenčki s tem nimajo težav, ker pridejo na svet nezakisani.

Zelo učinkoviti test za zakisanje telesa: nožni palec v usta

Njihova vezivna in maščobna tkiva so še prez kislih presnovkov, zato so izredno gibčni. Kaj se pri zakisanju dogaja v kapilarah in tkivih, vam bom predstavila s pomočjo Dominikovih folij (ja, tudi na to temo je imel predavanja):

Po zdravi kapilari priteče kri in transprotira hranilne snovi (kisik, aminske kisline, vitamine, minerale, maščobne kisline) v celico

Če uživamo preveč živalskih beljakovin (ki močno zakisajo), se stene kapilar odebelijo.

Pri zakisanosti se odebelijo tudi kolagenska vlakna v tkivih

Zaradi odebeljenih kapilar in kolagenskih vlaken pride v celico manj hranilnih snovi, saj se mora kri prebijati najprej skozi odebeljene stene kapilar, potem pa skozi zgoščeno mrežo vlaken.

Kaj naredi naše pametno telo? Poviša krvni pritisk (s pritiskom se lažje prebija skozi zgoščeno tkivo) in zgosti kri (večja koncentracija hranilnih snovi). Zelo logična reakcija.

Kaj pa naredi zdravnik? Predpiše vam tablete za znižanje krvnega tlaka in redčenje krvi. Klasično simptomatsko zdravljenje. Moj nasvet: 6 mesecev veganske prehrane in intenzivno razkisanje, pa se bo stanje drastično izboljšalo.

Bolezni, ki so povezane z zakisanostjo telesa (vseh bolezni niti nismo našteli)

Zakisanost ni neka nedolžna motnja, saj je večina civilizacijskih bolezni povezana z njo. Koliko denarja bi lahko prihranili v zdravstveni blagajni, če bi zdravniki preventivno delovali ali pa vsaj na začetku simptomov ZAHTEVALI od pacienta, da zdravo je.

Zelo težko je delovati preventivno, vendar se ravno pri zakisanosti zelo splača

Ko boste naslednjič dobili krvni izvid, poglejte, ali so vaše vrednosti hematokritov v teh mejah.

ponedeljek, 23. november 2009

Kriza: blogerska, fotografska, delovna ...

Trenutno imam blogersko krizo (idej za pisanje veliko, samo želje po pisanju ni), pa fotografsko krizo, pa delovno krizo ...

V soboto sem se s kolesom odpravila na iskanje motivov, ki jim bomo v naslednjih mesecih v Klubu e-fotografija namenili več pozornosti. Posvetili se bomo namreč slovenskemu podeželju. Mnenja o tem, kaj vse sem spada, so bila različna. Meni je bila bolj všeč ožja definicija, drugi so se odločili, da je to nemestno okolje (torej tudi hribi, gozdovi, reke ...).

Naš simpatični predsednik kluba je napisal zelo prijazno povabilo novim članom za delovanje v klubu. Člani imamo različne nivoje znanja, zato je vsakdo dobrodošel.

V soboto sem bila boljša kolesarka (3 ure), kot pa fotografka (1 uporabna), zato objavljam slike iz slovenskega nepodeželja - Šiške.





Samostojni podjetniki pa imamo pri delovni krizi samo en recept: pojdi delat, saj te bo vse počakalo.