ponedeljek, 28. december 2009

Prazniki: Nasveti, kako preživeti z grehi

Prazniki so taka čudna reč. Komaj jih čakamo, po nekaj dneh pa smo že vsi naveličani brezdelja in viška kalorij. Jaz sem zato danes v službi, kjer v počasnem tempu plačujem račune, pospravljam, sortiram, odgovarjam na e-pisma in po telefonu. Zvečer pa me za nagrado čaka kino.

V enem od prejšnjih prispevkov na blogu ste že izvedeli, da je letošnje kitajsko leto vola dvakrat zemeljsko. V element zemlja spadata vranica in želodec, pa tudi sladki okus.

Vol se počasi poslavlja in izgublja moč. Pozimi, ko vlada element voda, je energija zemlje zelo šibka (mokra, hladna). Zdi se mi, da se vol bori z vsemi štirimi in dela stres. Zaradi stresa si želimo več "sladke" hrane. To je lahko korenček, žito ali sladkarije.

Sladkemu okusu se je v teh dneh res težko upreti. Brez skrbi, posledice bomo čutili v naslednjem letu. Sladkor nam namreč krade minerale, torej nas zakisa, poleg tega pa hrani glivice. Eden od najglasnejših nasprotnikov sladkorja je bil nemški zdravnik Max Otto Bruker. Bil je tudi zagrizeni nasprotnik mleka, zato si je nakopal številne tožbe.

Prav smilijo se mi učiteljice, ki bodo po prazniki morale krotiti hiperaktivne, s sladkorjem napumpane otroke. Zato, če se le da, nikoli ne podarjam sladkarij; če že, se potrudim dobiti bolj zdrave.


Druga napaka, ki jo delamo med prazniki, je preveč spanja. Ne vstajamo ob uri, ki smo je navajeni ob delavnikih, ampak pozneje. To je velika napaka, če ne upoštevamo preprostega pravila 90 minut. Znanstveniki so namreč ugotovili, da se plitka in globoka faza spanja izmenjavata v ritmu in da je ta ritem skupaj dolg 90 minut. Če torej med tednom spimo do 7. ure, bi bilo smiselno med prazniki spati do 8.3o ali 10. ure. Zbudili se boste počiti, pa še manj težav boste imeli, ko se bo zopet začela služba.

Posvetimo se še tretji napaki, ki je povezana s prazniki: preveliki načrti za novo leto. V poslovnem svetu sicer velja, da mora podjetje imeti vizijo in načrt. Vendar se je treba z načrti vedno prilagajati situaciji, drugače podjetje hitro propade. Manjša podjetja smo v prednosti, saj smo fleksibilna.

V zasebnem življenju je podobno, samo da si tam zastavimo presmele načrte in od sebe preveč zahtevamo. Kakšne so posledice? Slaba vest, stres, zmanjšana samopodoba, očitki, krivda ... Ne delajmo dolgih seznamov z obljubami. Izkoristimo raje praznike za analizo preteklega leta. Samo, če poznamo realno stanje, lahko ugotovimo, kaj nam manjka, in načrtujemo za naprej.

Za konec pa še tidve predrzni misli:

1. Bi bilo še več poplav, če kitajsko leto ne bi imelo tako močne zemlje? Element zemlja namreč nadzoruje vodo, da ostane v svoji strugi. Ne vem, bom o tem predebatirala s kolegi na januarskem seminarju.

2. Ne maram ponaredkov. Zato nikoli ne bi mogla živeti v starem Rimu (ki je propadel zaradi prevelikega posnemanja Grkov in lastne neinovativnosti), ampak mi je že od nekdaj dosti ljubša grška filozofija.

Zato imam še vedno raje domače kekse, ki so narejeni po originalnem receptu z maslom in sladkorjem, kot pa sodobne, "zdrave" približke. Vsako leto jih pojem nekaj za božič in strašansko uživam, ko jih tunkam v vroč čaj. Podobno velja za marmelade in klobase.

1 komentar:

  1. Draga Helena,
    redno berem vaš blog. Odlično, odlično, me veseli, da tudi poučno :)!

    Glede napumpanih otrok in vnešenega sladkorja - se strinjam. Ozaveščanja ni nikoli preveč ...

    Vse dobro!

    lp,

    Lidija

    OdgovoriIzbriši