ponedeljek, 28. september 2009

Starost: Enakopravnost spolov pred upokojitvijo

V soboto sem na balkonu brala Dnevnik in seveda je bila osrednja tema namenjena predlogu pokojninske reforme. Že pred tem se je govorilo o tem, da bodo moški in ženske izenačeno glede starosti pri upokojitvi, v novem predlogu pa je to tudi zajeto. (Uf, kako uradniško se naenkrat izražam, ko gre za zakone in za rožice ...)

Najprej sem na izenačitev zelo jezno reagirala. Kaj, se vam je zmešalo, se vidi, da so v politiki sami moški! Ženske v Sloveniji poleg ur v službi delajo v povprečju še 27 ur tedensko doma v gospodinjstvu, je pokazala najnovejša raziskava. Si predstavljate, koliko je časa je to? In kakšna obremenitev. V bistvu bi se morala ženskam šteti delovna doba po količniku 1,5 (27 ur je več kot 50%, ampak naj jim bo, moškim).

Da o nosečnostih in porodih ne govorimo. Potem pa so tukaj še starši in stari starši, ki jih kot po pravilu negujejo ženske sorodnice. Tudi ko zboli mož, žena samoumevno postane še negovalka.

Hej, ženske, na barikade moramo in se zavzeti za črtanje tega predloga!!!

Le kakšna starost nas čaka? Trenutno sem v pesimistično fazi, zato upam, da se bo čim več reformiralo.

Ampak, ko sem začela premišljevati o tem predlodu, sem ugotovila, da je genialen in da bo več naredil za emancipacijo žensk kot vsi dosedanji zakoni. Kaj se bo zgodilo?

Če bodo ženske obremenjene s količnikom 1,5 dalj časa kot sedaj (recimo, da bodo šle v penzijo s 63 letom, namesto s 59 letom - in ne pozabimo, kakšen tempo dela je danes in kako "počasi" so lahko delale naše mame in babice), bodo morale svoje moči racionalneje razporediti. To bodo hčerke videle pri svoji mami, teti, sestrični, učiteljici ... In si bodo rekle: "Ker oba s partnerjem hodiva v službo, si morava tudi delo doma pravičneje razdeliti!"

Brez skrbi, nove generacije deklet so drugačne. So pogumne in nesimentalne. Generacija y, pač. In pometle bodo z vsemi do sedaj veljavnimi normami ter dosegle to, kar prejšnjim generacijam ni uspelo. Bodo pri tem srečnejše? Odvisno od tega, kako se bo slovenskim moškim uspelo transformirati iz maminih sinčkov v enakopravne partnerje.

Živela pokojninska reforma, le tako naprej, Pahor!

Ni komentarjev:

Objavite komentar