ponedeljek, 3. avgust 2009

Zdravje: Modrčki in sladkor

Da ne bo naslov koga zavedel - tokratna tema ne bodo pomanjkljivo oblečeni cukrčki, ampak modrčki. Zakaj pa omenjam še sladkor, si preberite na koncu prispevka - se splača!

Na eni od nemški televizijskih postaj sem namreč pred nekaj meseci gledala prispevek o nakupovanju modrčkov. Poiskali so mlado in lepo dekle, ki se ukvarja z manekenstvom in jo s skrito kamero poslali v tri različne trgovine. Njena naloga je bila, da s pomočjo prodajalke kupi dober modrček, pri tem pa se pretvarja, da ne pozna svoje številke.

Bilo je zelo, zelo zabavno. Seveda je ustreznost nakupa ocenjevala lastnica trgovine s sprodnjim perilom, ki je tematiko res obvladala. V veleblagovnicah je bilo porazno, čeprav je bil oddelek s spodnjim perilom ogromen. Prodajalka je bila nezainteresirana in pri vseh številkah in modeli prikimala, da so modrčki v redu. Samo, da se proda! Najbolje se je odrezala starejša prodajalka v specializirani trgovini in nam dala upanje, da je možno kupiti dober modrček.

Vmes so pokazali intervju z ginekologinjo, ki je povedala, kakšne zdravstvene težave lahko povzroči nošnja napačnega modrčka. Za vse nevedneže: modrček mora imeti ustrezno velikost košarice (to označujejo črke A, B, C ...) in obseg trupa pod prsmi (izmerimo v centimetrih - 70, 75, 80 cm ...). Kombinacija obeh podatkov da pravo velikost.

V dobri trgovini pomagajo določiti ustrezno velikost prodajalke, lahko pa se izmerimo tudi sami. Če se velikost prsi spreminja (hujšanje, nosečnost, menstruacija ...), moramo imeti različne velikosti modrčkov.


Kaj pa je povedala ginekologinja: največji problem so preozke in prekratke naramnice, ki se zarežejo v kožo na ramah. Povzročajo lahko bolečine v rami, vratu, glavobole, hrbtenici. Prav tako problematična je velikost modrčka pod prsmi. Če je ta vodoravni del prevelik, morajo težo prsi prevzeti predvsem naramnice in nastopijo zgoraj omenjene težave. Koža pod prsmi pri prevelikem modrčku se tudi zelo hitro poškoduje in vname. V oddaji so pokazali nekaj grozljivih primerov.

Če je vodoravni del premajhen, ne moremo dihati in se premikati. Nasploh premajhni modrčki motijo krvni in limfni pretok, zato so nekateri alternativci prepričani, da so modrčki zdravju škodljivi. "Ženske zaradi modrčkov dobijo raka na prsih!", pravijo.

Ne verjamem, da samo zaradi tega dobimo raka, ampak dober modrček je izredno pomemben za zdravje. Pri tem mislim na še nekaj: na material oziroma na barvila s katerimi je pobarvan. Pri vneti in poškodovani koži strupi iz barvil zelo hitro prodrejo v kožo in naprej v telo.

Po oddaji sem šla takoj v omaro pregledovat modrčke. Vse sem poskusila in bilanca je bila grozljiva: samo 5 jih je bilo ustreznih. Vsi ostali so pristali v košu za smeti. Nato pa se je začel lov za novimi, zdravimi modrčki. Kar sploh ni bilo enostavno. Modrčke sem iskala v Stuttgartu, Londonu, Ljubljani. Nič!

Potem so ugotovila, da je v katalogih izbira modrčkov večja kot v trgovinah, zato sem naročila približno 10 različnih modelov in na koncu dobila dva dobra. Ne, ne bom vam povedala, kakšne nosim, to bi bilo že preveč osebno in zasebno. Sem pa pazila na material, dovolj široke naramnice in del pod dojkami.

Zdaj pa na kratko še o sladkorju:

V tem blogu sem pisala o tem, kako sem kuhala marelično marmelado - in to z navadnim sladkorjem. Takšna marmelada mi je namreč najbolj všeč. Ne maram je s sadnim sladkorjem, niti z rjavim ali kakšnim drugim nadomestkom, saj vem, da je rjavi sladkor prav tako škodljiv, kot beli.

Prav dobro sem se počutil, ko se o tem pisali v naslednji Mladini - preberite si članek Sladka prevara.

Ni komentarjev:

Objavite komentar