ponedeljek, 15. junij 2009

Zdravje: Kaj je zakisanost telesa (1)

Včeraj sva z Dominikom temeljito preuredila gredico pred ordinacijo. Ker se nahaja na "njegovi", moški strani hiše in sem jo takoj po vselitivi uredila v elementu zemlja, da bo imel dovolj avtoritete, je seveda moral sodelovati. Bilo je vroče, vendar sva si postavila senčnik in dokaj hitro končala (po 5 urah).

Fotografij z delovne akcije nimam, so mi pa za spomin ostale boleče mišice. Če ne bi po vrtnarjenju v Murglah odšla vrtnarit še k prijateljem (seveda, višek rož je bilo potrebno podariti in posaditi), bi si doma naredila bazično kopel. Tako pa je ves presežek kislin ostal v telesu in povzroča rahlo vnetje.

Zakisanost je torej stanje v telesu, ko je v mišicah, organih, vezivnih in maščobnih tkivih preveč kislih presnovnih ostankov. V medicini bolj poznajo izraz acidoza, ki jo v medicinskem slovarju opisujejo kot "znižani pH ekstracelularne tekočine zaradi kopičenja kislin v organizmu ali prevelikega izgubljanja baz iz organizma".

Kateri so najmočnejši viri za nastanek kislih presnovkov:
- napačna prehrana (sladkor, živila živalskega izvora, OH)
- pregloboko dihanje
- telesna aktivnost
- stres

Tale pa sigurno nima težav z zakisanostjo

Dominik me je pravkar opozoril, da naj omenim še en vir za zakisanost: kisle presnovke lahko dobijo dojenčki tudi od mame, že v trebuhu. Tega tudi jaz nisem vedela in sem zelo presenečena. Je mogoče to eden izmed razlogov, da ima toliko otrok alergije, kandido in močne reakcije na cepljenja? Če h kislim presnovkom prištejemo še glivice in težke kovine, ki so prav tako prenosljive od matere na plod, potem današnji otroci nimajo dobrih predispozicij za dolgo življenje.

Najbolj zakisajo sladkorji; ker se ogljikovi hidrati spremenijo v sladkorje, so testenine, kruh, riž, in krompir tudi na "črni listi". Močno zakisajo meso in mesni izdelki, siri, jajca. Mogoče bo koga presenetilo, da se zakisamo z globokim dihanjem. Ja, to je eno izmed dobrih vprašanj, če bi radi preverili, koliko nekdo ve o zakisanosti. Prav tako kot vprašanje: se pH krvi pri zakisanosti poveča ali zmanjša? Odgovor je: pH krvi se poveča, torej postane kri bolj bazična. Na to vprašanje bo napačno odgovorilo 95% samooklicanih slovenskih ekspertov za zakisanost!

Globoko dihamo pri športnih aktivnostih in fizičnem delu. Poleg tega še mišice proizvajajo mlečno kislino, ki jo mora telo nevtralizirati in odstraniti iz telesa. Za nevtraliziranje potrebuje minerale, ki so bazični. Če jih je premalo, kisline ostanejo v telesu in povzročajo vnetje.

Ah, če bi le včeraj pojedla kakšno bazično tableto več in si zvečer ob 23. uri vseeno naredila bazično kopel ...

5 komentarjev:

  1. zakaj se pri zakisanosti telesa (znižanju pH), poveča pH krvi?

    OdgovoriIzbriši
  2. meni so se pa vneli na obeh komolcih burzi :( pred skoraj dvema mesecema na desni pred par dnevi še na levi roki....zdravnik mi je, ko se mi je prva dal naklofen vendar ga nisem želel piti, in sem si samo redno masiral z ledom, sedaj ko se mi je še druga nisem 'imel izbire' ker je to malo preveč da imam obe vneti in boleči (nisem pil pa nobenih tablet ne zdravil leto in pol) - vam je kaj znano kaj bi bil vzrok in kako naj bi čim prej se alternativno pozdravil? od udarca ni, ker sem se zjutraj zbudil z vnetimi. hvala za odgovor i LP

    OdgovoriIzbriši
  3. @Maki: Razlogov za burzitis je lahko več - od udarca do vnetja, lahko pa tudi zaradi obrabe. Dokler ne ugotovite vzroka, tudi alternativne terapije ne moremo predlagati. Glede na to, da imate bolečine na obeh komolcih, vzrok zelo verjetno ni udarec - razen, če se poškodujete v postelji med spanjem. Lahko poskusite z bazičnimi kopelmi ali obkladki, izgubiti nimate kaj.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  4. Gospa Helena, moje vprasanje je, ali se lahko zivila, ki zakisajo telo, jedo v kombinaciji z zivili, ki vzpostavljajo v telesu bazicnost in se zato tezava zakisanosti na ta nacin prepreci oz. se potencial za zakisanje nekako iznici. V mislih imam predvsem zivila zivalskega izvora, kot so vse vrste mesa (kako je z ribami?) in mlecni izdelki, kot sta skuta, sir.
    Hvala vam za odgovor in lep pozdrav,
    Sara Rustja Turniški

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gospa Sara,
      bazična živila so tista, ki imajo v sebi več mineralov. Torej se minerali v živilih in kisline, ki se ustvarijo z mesom res na nek način "poračunajo" - govorim zelo poenostavljeno. Ker je presnova živil vseeno bolj komplicirana, je treba vedno gledati na tedensko ali dnevno bilanco in ne na posamezni obrok.

      Izbriši