sobota, 25. april 2009

Zgodovina: Kaj se lahko naučimo od Ajle in Žondalarja?

Ura je 22.10, jaz sem pa pravkar končala s kuhanjem piščančje juhe in branjem knjige Zavetje skal, avtorice Jean M. Auel. Poznate zgodbe iz praskupnosti, z glavnima junakoma Ajlo in Žondalarjem? Pisateljica je napisala več knjig, vsako lahko preberemo posebej, vendar jih je zanimiveje brati zaporedoma.

Njene knjige sem odkrila že pred več kot desetimi leti in jih prebrala v nemščini. Potem pa nekatere tudi v slovenščini, tako kot tole zadnjo, ko se glavna junaka po petletnem potovanju vrneta v Žondalarjevo domovino in se poročita. Ajla je super ženska, tako da se z njo ni težko identificirati. Ob strani ji stojijo svetlolasi, visokorasli lepotec Žondalar, konj in kobila ter volk.

vir: emka

Poleg zanimive ljubezenske zgodbe med Ajlo in Žondalarjem, lahko v knjigi preberemo veliko o življenju naših daljnih prednikov. Pisateljica je morala res veliko raziskovati, nekateri opisi (življenja, postopkov, obredov) pa so plod njene domišljije, vendar zelo verjetni.

Kar nekaj strani je posvečenih neandertalcem, saj so Ajlo pri petih letih posvojili, ko je potres uničil njeno votlino. Govori o mešančkih, ki so se rodili neandertalsko-homosapienskim parom, vendar je danes znanstveno dokazano, da niso mogli imeti skupnih otrok.

Branje knjig priporočam res vsakomur, ker se lahko iz njih zelo veliko naučimo. Mogoče nam bodo nasveti o izdelavo ognja in mila, stojenju kože in lovu še kako koristila, če bo kriza trajala več let.

Ni komentarjev:

Objavite komentar